Wierden, 19 oktober 2015

Gisteren was de 40e editie van de Amsterdam marathon. Een internationaal grote marathon die zelfs door het Vondelpark voert. 

Een editie waarin het niet alleen om de eindwinst ging, maar ook om afdwingen van olympische kwalificatie. De tijd die de Nederlanders voor moesten blijven stond op 2 uur en 11 minuten. 

Om 9.30 ging, onder een wolkendek een heel groot deelnemersveld van start. Na 10km was er al een kopgroep van 16 ontstaan met alle favorieten. Hierbij zit ook de winnaar vorig jaar, Bernard Kipyego en 3-voudig winnaar van de Amsterdam marathon, Wilson Chebet (KEN).

In de 2e groep zitten de favorieten bij de Nederlanders. Khalid Choukoud en Abdi Nageeye liggen dan nog mooi op Olympische koers.

In de kopgroep zijn het de hazen die behoorlijk tempo maken en na 15km besluit Tsegaye Mekonnen (ETH) om heel dicht achter de hazen plaats te nemen. De rest van de kopgroep moet dan een gaatje laten. Dit is wel bijzonder omdat het voor Tsegaye Mekonnen de eerste keer is dat hij mee doet in Amsterdam.

Op het 20km punt komt de kopgroep door in een tijd van 59 minuten en 38 seconden. Terwijl in de 2e groep Khalid Coukoud moet lossen, op dat moment. Hij komt in de 3e groep terecht, waarin ook Michel Butter zit. Alle drie de Nederlanders zitten tot dan toe nog steeds op Olympische koers.

Bij het 25km punt komt de kopgroep door in 1:15:07 en dan blijkt dat ze de snelheid wat hebben verloren. Een grote oorzaak hiervan is dat het de hele ochtend al regent en dat gaat nu wel tellen. Dit blijkt ook wel nu er meer lopers vermoeid raken en zelfs Pius Kirop betrokken is bij een vreemde valpartij en zo letterlijk wegvalt uit de kopgroep. Daarna staat de achterdeur open en moeten diverse lopers lossen, waaronder Esha Rashed (QAT) en Seboka Negusse (ETH).

Zo blijft er een kopgroep over van 4 lopers. Echter duurt dit ook niet lang want in volle finale gaat Bernard Kipyego (KEN) ervan door om het solo proberen af te maken. Niemand kan deze tempoversnelling beantwoorden en kan hij deze marathon voor de tweede keer op rij op zijn naam schrijven.

Abdi Tsegaye is de beste Nederlander in een tijd van 2:10:22 en kwalificeert zich zo op een hele mooie manier voor de Olympische spelen van Rio 2016. De Nederlander Michel Butter komt als tweede nederlander over de streep en komt helaas 6!! seconden te kort voor de limiet om zich te plaatsen voor Rio de Janeiro.