Wierden, 13 oktober 2015

Van 8 tot en met 11 oktober was de 45e editie van de Military van Boekelo. Een groots spektakel waarvoor op de zaterdag, tijdens de Cross Country, ruim 60.000!! toeschouwers op af kwamen. Het is niet voor niets dat dit neergezet als het grootste paardensportevenement van Nederland. En mondiaal gezien is het enorm hoog aangeschreven.

 

Kampioenschap

Andrew Heffernan (NL) stond na de Cross Country aan de leiding om het Nederlands kampioenschap. Hij wist dat hij bij het springen weinig fouten mocht maken om zijn directe concurrente, Alice Naber-Lozeman, van zich af te houden. Tevergeefs… Tijdens het springen maakte hij meer fouten en wist Alice Naber-Lozeman opnieuw Nederlands kampioene te worden.

Hetzelfde gold voor de 3 combinaties in het overall klassement. Deze combinaties stonden heel dicht bij elkaar en zo werd het heel spannend de laatste dag. Uiteindelijk was het Nicola Wilson, die zelfs nog buiten de top drie stond na de Cross Country, die de eindzege naar zich toe trok en de Military van Boekelo 2015 op haar naam kon schrijven.

 

45e editie in teken van innovaties en Olympische Spelen 2016 in Rio

Weg naar Rio gaat voor teams uit Azië en Oceanië via Military Boekelo-Enschede…

De Federation Equestre Internationale (F.E.I.) heeft de organisatie van Military Boekelo-Enschede gevraagd of hun wedstrijd in 2015 kan dienen als de officiële Olympische selectiewedstrijd voor teams uit Nieuw Zeeland, Australië en Japan. En is de Military van Boekelo tevens het finale event van de Nations Cup

Met meer dan 100 combinaties uit 19 landen was er sprake van een groot internationaal deelnemersveld. Bovendien streden de deelnemers uit Australie, Nieuw-Zeeland en Japan tegen elkaar om te mogen starten in Rio. Voor de Nederlandse ploeg was het een belangrijke testcase op weg naar de Olympische Spelen in 2016.

De landen die Boekelo in de selectie moesten meenemen zijn toonaangevend in de eventing. Bij de Olympische Spelen in Londen in 2012 won Nieuw Zeeland bijvoorbeeld brons. In 2008 was Australië goed voor zilver op de Olympische Spelen van Beijing/ Hongkong.